VeriBlog

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde bahar temizliği her zaman haftalık veya günlük temizlikten daha detaylı ve kapsamlı bir temizlik anlamına gelir. Bu yaptığınız bahar temizliklerinin ilki değilse, biraz daha zaman ayırmanız gerekeceğini ve bu süreçte mutlaka bir bölümü hızlı yapmanın cazibesine kapılabilirsiniz. Ancak tavsiyemiz kısa bir ara vermek ve sonra devam etmektir.

Elbette harcadığınız zaman büyük ölçüde yaşam alanınızın büyüklüğüne bağlıdır, bu nedenle daha büyük daire veya evler için bir günden fazla zamana ihtiyacınız olacaktır. Genel temizlik, kelimenin tam anlamıyla her şeyi temizlemek anlamına gelir ve size bu iş eylemine etkili bir şekilde başlayabileceğiniz bahar temizliği püf noktaları sunuyoruz.

Bahar Temizliği Ne Zaman Yapılır?

Bahar temizliği nasıl yapılmalı? Ne zaman bu işe başlanmalı? Bahar temizliği için kesin bir tarih vermek zordur. Herkesin bahar temizliği yapmak için kendince belirlediği bir zaman bulunmaktadır. Bu zaman bazen bayram öncesine denk gelerek bayram temizliği ile birleştirilir. Çoğu zaman ise kışın bitmeye yaklaştığı, kalorifer ve sobaların kullanımdan kalktığı zamanlardır.

Evde bahar temizliği yapmak için kışlıklarınızı kaldırıp daha ince kıyafetlerinizi çıkartacağınız zamanı tercih edebilirsiniz. Bu sayede kışın tüm yükünü, kirlerini ve psikolojisini bir anda temizler ve yeni bir sayfa açarsınız.  Bahar temizliği büyük çaplı ev temizliğidir ve bahar aylarında yapılmasının en önemli nedenlerinden biri hava koşullarının buna uygun olmasıdır. Yıkanan çamaşırların kolayca kuruması, evi havalandırırken üşümemek gibi durumlar için bahar ayları ideal aylardır.

Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler

Başlamadan önce, evinizin genel durumu hakkında genel bir bilgi edinmelisiniz. Yapılacak en iyi şey, tüm odaları turlamak ve ne temizlemek istediğinizi düşünmek. Hangi oda özellikle gerekli, uzun süredir neyi yeniden şekillendirmek istiyorsunuz ve muhtemelen kapsamlı temizlik gerektirmeyen alanlar var mı? Bu bahar temizliği listesi, bahar temizliğiniz için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu daha iyi tahmin etmenize yardımcı olacaktır. Bahar temizliğiniz için zaman planlamak daha iyidir. Çünkü bu şekilde zaman baskısı altında kalmazsınız ve tüm işleri sakince ve titizlikle yapabilirsiniz.

Bir sistemle bahar temizliği: bir kontrol listesi oluşturun. Bireysel odalara genel bir bakış elde ettikten sonra, bir temizlik planı oluşturmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu ipucu, bahar temizliğinizi daha iyi planlamanıza ve yapılandırmanıza yardımcı olacaktır. Bahar temizliği nasıl yapılmalı? Bahar temizliğinizle ilgili yapmanız gereken tüm yapılacakların bir listesini tutmak en iyisidir – örneğin perdeleri yıkamak, bodrumları temizlemek veya pencereleri temizlemek. Daha sonra bunları tek tek işaretleyebilirsiniz. Böylece hiçbir şeyi unutmazsınız.

Gerekli temizlik gereçlerini alın. Temizlik sırasında her şeyin hazır olması ve doğru temizlik maddesini aramak için saatler harcamak zorunda kalmamak, hatta almak zorunda kalmamak için her şeyi önceden hazırlamalısınız. Bahar temizliği püf noktaları olarak bahar temizliğiniz için hangi temizleyicilere ihtiyacınız olduğunu düşünün ve temizlik malzemelerinize genel bir bakış elde edin: Hala yeterli içerik var mı? Her temizlik maddesi stokta var mı? Hangi temizlik ürünlerini kullanacağınızdan emin değil misiniz? Büyük ölçekli temizliğiniz için mutlaka bu altı temizleyiciye sahip olmalısınız:

  • Çok amaçlı temizleyici
  • Ovma kremi
  • Çamaşır suyu
  • Sirke
  • Bulaşık sabunu
  • Cam temizleyici

Temizlik maddelerinin yanı sıra gerekli evde bahar temizliği gereçleri de elbette eksik olmamalıdır. Genellikle ihtiyacınız olan:

  • Mikrofiber bez
  • Paspas kovası
  • Zemin sileceği
  • Pencere silecekleri
  • Temizleme süngeri
  • Elektrikli süpürge

Bahar Temizliğine Nereden Başlanır?

Bahar temizliğine nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Bu konuda yanız olmadığınızı bilmelisiniz. Bahar temizliği küçük bir iş değildir. Aslında, çoğu zaman, çoğu kişinin daha başlamadan vazgeçtiği büyük bir projeye dönüşebilir. Ancak bahar temizliği görevi de dâhil olmak üzere her görev basitleştirilebilir.

Bahar temizliği listesi ilk maddesi liste hazırlamaktır. İster çatı katından bodrum katına gitmek ister dışarı çıkıp içeri girmek istiyorsanız, her şeyden önce gerçekçi bir program oluşturun ve her seferinde bir göreve odaklanın, bir hafta sonunun yeterli olmayabileceğini unutmayın. Evinizi yerden tavana kadar temizlemek asla kolay bir iş olmayabilir, ancak tüm projeyi daha yönetilebilir ve daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Halıları yıkamak, dolap ve çekmeceleri düzenlemek gibi daha fazla iş için birkaç güne ihtiyacınız olacak. Ve tüm aile üyelerinin dâhil olduğundan emin olun. Bu maceraya asla kendi başınıza çıkmayın. Çocukları, eşleri veya arkadaşları evde bahar temizliği için davet edin. Bir işi paylaştığınızda, hepsini kendiniz yapmaya başlamanızdan çok daha az zamana ihtiyacınız olacak.

Camları Silin

Pencereleri temizlerken doğru ekipmana ek olarak doğru teknoloji de önemli bir rol oynar. Önce pencere çerçevesi ve pencere pervazı toz, yaprak, örümcek ağı gibi kaba kirlerden el süpürgesi ile temizlenir. Daha sonra sünger ile pencere camını iyice sabunlayın ve silecek kullanarak temizleme suyunu camdan olabildiğince hızlı ve düz yollardan çekin. Tüy bırakmayan pamuklu bir bez, pencere kenarından ve silecekten damlayan suyu emer. Son olarak bahar temizliği püf noktaları için, cam, iz bırakmaması için emici bir bez ile parlatılır.

Güneşin azaldığı veya bulutlu bir günde camları temizlemek en iyisidir, çünkü doğrudan güneş ışığında camlardaki su çok çabuk buharlaşır ve lekeler oluşur. Ve sıfırın altındaki soğuk günlerde bile camları iz bırakmadan temizlemek zordur, çünkü temizleme suyu camın üzerinde donabilir ve ardından iz bırakabilir.

Yazlık, Kışlık Giyeceklerinizi Ayırın

Bahar temizliği listesi en önemli adımlarından biri kıyafetleri ayırmaktır. Sadece temiz, yıkanmış kıyafetleri kutuda tutun. Aksi takdirde, iç mekâna kir, toz ve koku yayılacaktır. Giysi güveleri kokuya dayanır. Yıpranmış giysilerdeki ter kokusu onları cezbeder. Güve zararı riskine ek olarak, sigara dumanı gibi diğer hoş olmayan kokular da eskitilmiş giysiler yoluyla kutuya girer ve temiz, yeni giysilere aktarılır.

Saklamak için keten veya pamuklu kutular kullanın. Burada hava değişimi mümkündür. Hava sirkülasyonu yapabilir ve bu, plastik kapaklarda olmayan küf oluşumunu önler. Ayrıca güveler bu bitkisel lifleri sindiremezler ve bu nedenle onlardan kaçınırlar. Takım elbise, etek, kaban veya elbise gibi kırışmaya meyilli hassas giysiler giysi çantalarında kolayca saklanabilir. Yine plastik poşetler yerine pamuklu poşetler kullanın.

Radyatörleri Temizleyin

Bahar temizliği nasıl yapılmalı? Bahar temizliği için unutulmaması gereken bir başka yer de radyatörlerdir. Radyatörleri temizlemek için üst ızgarayı çıkarmak da yeterlidir. Radyatör fırçası ile yukarıdan her köşeye girebilirsiniz. Radyatörün altına nemli bir bez yerleştirin. Toz tavşanlarını emmek için elektrikli süpürge kullanın

Radyatör fırçası bir sonraki adımda kullanılır. Radyatörün içindeki bireysel ısıtma kanatçıklarını temizlemek için fırçayı kullanın. Radyatörün içindeki toz ve kiri temizledikten sonra, ısıtıcının dışını da iyice temizlemelisiniz. Radyatörünüz zaten sararmışsa veya boyası çok hasar görmüşse, yeni bir kat boya öneririz. Radyatör boyaları radyatörlerin boyanması için uygundur.

Barbekü Mangalınızı ve Izgaralarını Unutmayın

Bahar temizliği listesi son maddesi ise yazın bolca kullanılacak mangal malzemelerinin temizlenmesidir. Izgaranın dışı yağda çözünen paslanmaz çelik temizleyici veya cam temizleyici ile kolayca temizlenebilir. Paslanmaz çelik yüzeyler ile her zaman metal süngerlerle çizmemeye özen göstermelisiniz. Izgaranın iç kısmında kurum ve yağ sıçraması kaçınılmazdır ve bu nedenle uygun bir spatula ile düzenli olarak temizlenmeli ve bir sünger veya bezle silinmelidir. Aksi takdirde gazlı ızgarada kalan artıklar brülörün altında birikebilir ve orada çürüyebilir. Kirlerin çoğu yağlama kabının altında toplanır.