VeriBlog

Çamaşır Yıkamanın En Doğal Hali; Neden Organik Deterjan Kullanılmalı?

Çamaşır Yıkamanın En Doğal Hali; Neden Organik Deterjan Kullanılmalı?

Organik deterjan başta çocuklar olmak üzere bütün bireyler için önemlidir. “Yüzey aktif maddeler” herhangi bir temizlik maddesi içinde önemli bir rol oynar. Bu maddeler suda ve organik maddede çözünür ve çözünmeyen maddeler içeren kimyasal çözeltilerdir. Yüzey aktif madde olarak bilinen bu solüsyon, önce kiri köpürtür ve çıkarır, ardından kiri suda ıslatarak yıkanan ürüne geri dönmesini engeller. Yüzey aktif maddeler anyonik, katyonik veya amfoterik olabilir. Bazıları daha çok ürün temizliğinde, bazıları ise yumuşatma ve ağartma için kullanılır. Ancak katyonik maddeler özellikle zehirlidir. Bu nedenle tüm gıda ve kozmetik ürünlerinde kullanımları yasaktır.

Tüketiciler bunun farkında olmasa bile geleneksel çamaşır deterjanlarında bulunan tehlikeli kimyasallar insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yıkandıktan sonra giysilerde biriken kimyasal kalıntılar insan derisi tarafından emilir ve bu tehlikeli kimyasallar gün boyunca ciğerler yoluyla solunur. Bu durum cilt veya göz tahrişinden alerjik hastalıklara kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Öte yandan, geleneksel çamaşır deterjanlarındaki yüzey aktif maddeler, suyun kansere ve üreme hasarına neden olabilen benzen adı verilen bir toksini nüfuz etmesine ve serbest bırakmasına izin verir. Ancak organik deterjanları satın almayı düşünen pek çok kişi de acaba bu satın alacağım deterjan organik mi? sorusu ile karşı karşıya kalır.

Neden Organik Deterjan Kullanmalıyız?

Organik deterjanın içerisinde kullanılan tüm yüzey aktif maddeler bitki bazlıdır. Burada bir ayrıntıdan bahsetmek gerekir. Su ayrıca organik çamaşır tozu yapmak için kullanılır. Su organik olmadığı için bitkiler veya organik deterjanlar teorik olarak %100 organik değildir. Ancak üründe kullanılan diğer maddeler (organik zeytinyağı, organik lavanta gibi) organiktir. Deterjanın organik deterjan olarak adlandırılabilmesi için kimyasal bileşiminin belirli bir sınırı (genellikle %5-10) aşmaması gerekir. Elbette bu kimyasalların üretim sürecinde seçilmesi zararlarını en aza indirecektir. Bu sayede sağlığınızı ve çevreyi korumak için bitki bazlı temizleyiciler kullanabilirsiniz ve bu temizleyiciler çok daha az kimyasal maddeye temas etmenizi sağlar.

Organik deterjan ile geleneksel deterjan rakiplerinin karşılaştırılması, bebekler için temel faydaları ortaya koymaktadır. Bebek cildi yetişkin cildine göre daha hassas olduğu için deterjan seçerken çok dikkatli olmanız gerekir. Bu açıdan organik deterjanlar toksik madde içermez. Böylelikle hassas ciltli çocuklarınızın sağlığını korumak için en önemli önlemlerden birini alabilirsiniz. Tamamen doğal içeriklerden ve minerallerden yapılan organik yıkama tozlarının en büyük avantajlarından biri, sürdürülebilir ve doğal olmalarıdır. Organik çamaşır deterjanı incelemelerine bakarak bunu kolayca doğrulayabilirsiniz. Doğal yağlar içeren organik deterjanlar suda tamamen çözünür, böylece doğaya ve su kaynaklarına verilen zararı en aza indirir. Bunun için ağır metal ve biyosidal içermeyen bir çamaşır deterjanı tercih edebilirsiniz.

Organik Deterjanlar Diğerleri Kadar Etkili Mi?

Son zamanlarda pek çok insan organik deterjanlara yönelmiştir. Burada pek çok kişi deterjan organik mi? sorusunu merak etmektedir. Bunun yanı sıra organik deterjanların diğer deterjanlar kadar etkili olup olmadığı da merak edilmektedir. Bu konuda organik deterjan ile diğer deterjanlarının etkisinin farklı olmadığını söylemek mümkündür. Çünkü bir deterjanın içerisinde bulunan aktif bileşenlerin organik yani bitkisel olup olmaması o deterjanın etkisini değiştirmez. Bu açıdan değişen tek şey organik deterjanların sağlıklı ve çevre dostu oluşudur. Bir diğer deyişle, organik deterjanların yapım aşamasında kullanılan bitkisel kaynaklar, diğer deterjanlar kadar etkilidir.

Daha sağlıklı bir yaşam için organik deterjanlar kullanabilirsiniz, ancak organik deterjanlarda en sevdiğiniz geleneksel çamaşır tozunu bulamayabilirsiniz. Çünkü organik deterjanlar koku, ağartıcı ve boya gibi kimyasallar içermez. Olumlu tarafı ise klor, genetiği değiştirilmiş organizmalar, fosfatlar ve parabenler gibi kimyasallar içermeyen organik çamaşır deterjanları, sentetik renk ve koku içermediği için hassas ciltler üzerinde anti-alerjik etkilere sahiptir. Bundan dolayı akne ve alerjileri en aza indirir.

Çamaşır Deterjanı Kalıntısı Tehlikesi

Çamaşır deterjanı kalıntıları, genellikle toz deterjanlardan kaynaklanmaktadır. Sıvı çamaşır deterjanları bu sorunu en aza indirebilse detamamen ortadan kaldırmazlar. Makine çamaşırları yeterli sıcaklıkta yıkamazsa deterjan erimez ve leke yapmaz. Aynı zamanda çamaşır makinesinin deterjan haznesinde çok miktarda deterjan bulunması, yıkama ve durulama aşamalarında makinenin deterjanı ayıramamasına neden olur. Bu durumda, giysiler üzerinde çok miktarda deterjan kalacaktır. Ancak buna karşın sıvı çamaşır deterjanı çamaşırlardaki deterjan kalıntılarını en aza indirir.

Paraben ve SLS Nedir, Organik Deterjanlarda Olur Mu?

Paraben kozmetikte koruyucu olarak yaygın olarak kullanılır. Ürünleri ve tüketicileri korumak için, kozmetikte zararlı bakteri ve küflerin büyümesini önlemek amacıyla tercih edilmektedir. Çeşitli mikroorganizmalara karşı daha iyi koruma sağlamak için genellikle diğer koruyucularla birlikte kullanılır. Parabenler çeşitli kozmetik, gıda ve ilaçlarda kullanılmaktadır. Paraben içerebilen kozmetikler arasında kozmetikler, nemlendiriciler, saç ürünleri ve deterjanlarda yer almaktadır.

Yaygın olarak SLS olarak bilinen madde, sodyum lauril sülfat anlamına gelir. Sodyum lauril sülfat orta derecede tahriş edici bir maddedir. Bu kimyasal cilt tarafından kolayca emilir ve cilt üzerinde birkaç gün etki eder. Sodyum lauril sülfat ayrıca çeşitli kimyasallarla reaksiyona girebilir ve kanserojen olarak bilinen nitrozaminlere dönüştürülebilir. Bu nedenle sodyum lauril sülfat kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Özellikle saç kökleri tarafından emilen sodyum lauril sülfat göze girerek göz sağlığına zarar verebilir. Bundan dolayı çamaşır deterjanlarında paraben ve SLS kullanılmaması gerekmektedir.

Organik deterjan içerisinde SLS ve paraben gibi maddelere içermez. Her ne kadar bazı ürünlerde parfüm bulunsa da genel itibariyle kokuları doğal yağ ve esaslar ile yapılmaktadır. Bundan dolayı organik deterjanların tercih edilmesi önemlidir. Üstelik organik temizleyiciler daha az kimyasalla sağlığınızı ve çevrenizi korur. Bu, kimyasal kullanmadan doğal temizlik yaptıkları anlamına gelmez. Daha az alerjen içerir. Bu nedenle daha doğal temizlik için idealdir. Organik deterjanlar, çeşitli kanserler (cilt kanseri gibi) açısından da önemlidir. Çünkü organik deterjanlar kirliliği, özellikle de içme suyumuzun kirliliğini azaltabilir ve böylece doğanın sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunabilir.

Kullandığınız Deterjan Organik Mi? Nasıl Anlarsınız?

Pek çok organik deterjanları kullanmaya başladığından beri deterjan organik mi? sorusu sorulmaktadır. Uluslararası sertifikasyon kuruluşları, her türlü deterjan ve kişisel bakım ürününün içeriğini analiz eder ve özel sertifikalar verir. En güvenilir organik çamaşır deterjan kuruluşları USDA Organic, NaTrue, EcocertOrganic ve diğer sertifikasyon kuruluşlarıdır. Satın aldığınız ürün bu sertifikalardan bir veya birkaçına sahipse güvenle kullanılabilir. Bu sertifikalar olmadan ‘bitkisel’ adlı bir ürün almayı düşünüyorsanız, ürün organik değil, büyük ihtimalle ekolojik temellidir. Yani çevre dostu alışverişler yaparsanız ama kişisel sağlığınıza beklenen faydaları göremezsiniz.

Bir başka ayırt edici kriter, ürünün hizmet ömrüdür. Piyasadaki ürünler, uzun hizmet ömrü sağlamak için normal koşullarda koruyucu kimyasallar kullanır. Organik deterjan herhangi bir koruyucu madde kullanmaz. Sertifika standartlarına göre kullanımları çok azdır bu nedenle organik çamaşır tozlarının raf ömrü kısadır. Bunun yanı sıra deterjan organik mi? sorusunun cevabı için aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz:

  • Deterjan paketinin geri dönüştürülebilir olup olmadığı
  • Ürün içerisinde hayvansal katkı maddesinin olup olmadığı
  • Vegan etiketine sahip olup olmadığı
  • Raf ömrü
  • Uluslararası sertifika

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir